tiistai 26. joulukuuta 2017

Pekka ja Teija Isorättyä: Särkynyt lyhty, Tornio.

Ääretöntä joulua vaan kaikille! ;) Täältä Kalkkimaan Pappi -obeliskin juurelta, Tornio. Pekka ja Teija Isorättyän taideteos Särkynyt lyhty. Oli vuoden pimein päivä, talvipäivän seisaus ja aurinko räjähti taivaalle voimakkaan oranssina - kuin suoraan Lapin Kullan mainoksesta.

On winter solstice, ugh. Pekka and Teija Isorättyä' s statue. I shoot art of others, too. Outsiders, pioneers, who make their own path. Layers of history, resistance and personality. Especially village idiots kylähullut like Kalkkimaan Pappi.

Teoksessa on osina mm ponu-pannu (pontikkapannu) ja tuttu kiuas vai oliko tuo puulämmitteisen saunan vesisäiliö joka lämmitettään...Onko tässä nyt Ohukainen ja paksukainen? taisin lukea sitä sarjista Torniossa. Peltifetsit kallellaan taivavat ollakin luurankoukkoja. Hienoa pareidoliaa kuitenkin. Minusta traktorin istuimet ovat tavattoman kauniita esineitä, mutta nämä ovat jotain muita, pysäyttäviä yhtä kaikki. 


Paksut rekat ajoivat auringonlaskua kohden kuljettaen joululahjoja ja seitanallisen hyvää seitania. Luulisin. Olisin niistä ainakin iloinen. 
                                                      © Satu Ylavaara Photography 2017


Lainaan Painu patsaille – Aineen taidemuseon veistosreitti Tornion keskustassa -sivulta: "Teija (s. 1980) ja Pekka (s. 1980) Isorättyä: Särkynyt lyhty, 2014, ruostumaton teräs ja lasi. Isorättyät ovat Torniossa syntyneitä kansainvälisiä ammattitaiteilijoita. Veistoksessa elämän rosoisuus ja sirpaleisuus näkyvät, sisältäähän se metalliromua, mm. pontikkapannun ja osia Lapin Kullan tehtaan kuljetushihnasta. Veistoksen varsinaiset hahmot edustavat torniolaista alakulttuuria: Kalkkimaan pappi sekä Terveet kädet -yhtye kumpuavat samasta vastakulttuurin lähteestä, vaikka ajallisesti heillä onkin välimatkaa"

Katso lisää: Painu patsaille – Aineen taidemuseon veistosreitti Tornion keskustassa tässä upotettuna tuo mainio Tornion patsaiden kartta:


Pinterestissä kollektiossani:


In Pinterest in my collection: some great clippings, too from Pälvi Rantala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti