tiistai 3. heinäkuuta 2018

Kirjailija Fredrika Runebergin puutarhassa Porvoossa

Feministinä rauhassa, suojaisassa puutarhassa. Ihana paikka. Pelkkää Stendhalin syndroomaa! Fredrika Runeberg ei ole niin kovin nostettu kirjailija kuin puolisonsa seksismin ja muun naisvihan vuoksi; naisen tuli tuolloinkin kovin taistella paikastaan kirjailijana kaikenlaisen mahdollisen sabotoinnin, häirinnän, pilkan ja pilan ynnä muuta vähättelyn vuoksi. Silloinkin oli varmaan ällöjä äijäkustantajia jotka panivat jarru kustannussopimuksissa. Sitä ei auttanut lapsikatras ja mies, joka otti itselleen työrauhan ja pönkitetyn aseman. Toisaalta Fredrika oli etuoikeutettu köyhään naiseen nähden nälkävuosina. Mutta ennen kaikkea silinterin noston arvoinen mimmi.

Via Nikon D40. By Satu Ylavaara Photography 2018:

Kirjailija Fredrika Runebrgin puutarhassa Porvoossa











Fredrika Runeberg oli historiallisen romaanin uranuurtaja meillä täällä Härmässä. " Hänen aloitteestaan perustettiin köyhien tyttöjen koulu Snellmanin mallin mukaan, sillä hän piti tyttöjen kouluttamista tärkeänä " Kirjasampo. " Fredrika Runeberg käsitteli kaikissa teoksissaan naisen asemaa kriittisesti, mutta teki sen niin hienovaraisesti, että se jäi aikalaisilta osittain huomaamatta. "

Lainaan lisää Kirjasampo sivulta: " Runebergien ensimmäinen pitkäaikainen asunto Porvoossa oli Rihkamakadun varrella olevassa talossa, joka yhä (2002) on jäljellä. Fredrika Runeberg antoi kunnostaa alakerran itselleen ja lapsilleen, jotta aviomiehellä olisi yläkerran valoisammissa huoneissa työrauha. Siellä J. L. Runeberg runoili merkittävimmät teoksensa ja siellä vastaanotettiin myös lukuisat vieraat, jotka olivat tuon ajan sivistyneistöä. Heiltä saatiin usein ensi käden tietoa tärkeistä tapahtumista syrjäiseen Porvooseen. Kesät vietettiin maalla Vessöön Kroksnäsissä. Perheen 8 lapsesta 6 poikaa eli täysi-ikäiseksi.

Asemastaan kansallisrunoilijan vaimona oli Fredrika Runebergille sekä etua että haittaa: se toi hänelle näkyvyyttä ja lisäsi hänen kiinnostavuuttaan, mutta vaati häneltä toisaalta sovinnaisuutta. Hän piti miestään huimasti itseään etevämpänä eikä voinut kuvitellakaan ryhtyvänsä kilpailemaan tämän kanssa kirjallisella saralla. Hän oli myös hyvin kriittinen "kynänsä lapsien" suhteen ja moni tekele päätyikin tuleen. Hänen mahdollisuutensa kirjoittaa avioliiton solmimisen jälkeen olivat rajalliset, koska hänellä oli päävastuu perheen taloudenhoidosta ja isonevan lapsikatraan hyvinvoinnista. Varhaiset aamuhetket tai yksinäiset sunnuntai-illat, kun Runeberg oli kalassa, oli pyhitetty kirjoittamiselle. "

Porvoo herttainen vanha kaupunki, osa 2. Porvooseen on ihanaa matkustaa Helsingistä linjuriautolla - menopaluu on halvempi kuin seutulippu. Ihmiset ovat yhtä välittömiä ja ystävällisiä kuin Turussa. Museokäynti maksaa halvimmillaan 0 euroa, sitten on 6 euron lippu. Evästä saa edullisesta ruokakaupasta, omasta vesihanasta sekä soijatortilla-aterian kahvin kera Hesburgerista, jossa voi myös käydä vessassa ja ladata puhelinta ja kameroita. Wink wink. Edullisia ostoksia voi tehdä Citymarketissa: Hallween -skräppäysarkki 0,50 egeä, ja Halloween-tarrat 0,10 egeä kipale. Eivätkä paljoa paina repussa. Paljon kuvattavaa on mm hautausmaalla, Fredrika Runebergin puutarhassa ja Walter Runebergin veistoksia voi ihailla viehättävässä museossa. Ylväitä pylväitä... Käsitöitä. On tärkeää nähdä, kuinka Porvoossa on säilytetty kauniita rakennuksia ja historiallisia alueita, ettei kaikkialla ole betonilaatikoita tai klasisia hirvityksiä pilviin asti... Ainoa miinus oli karttojen puute, ja internet, joka sanoi, että turisti-info on kiinni. Computer said no... Kartat löytyivät kun oli jonkin aikaa harhaillut. Mutta akrttoja voisi olla tyrkyllä siinä linjuriautot ja junat pysähtyvät. Tai vaikkapa laivat. Itse tarkastettiin etuköteen museoiden aukioloajat ennakkoon, mutta missään verkossa ei ollut tietoa Walter Runebergin veistoskokoelmamuseosta. Muuta kuin paikan pällä.

© Satu Ylavaara Photography 2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.