tiistai 3. huhtikuuta 2018

Kari-Petteri Kakko: Tähtiin tähyävät veistokset, Turku, Myllysilta

Kari-Petteri Kakko: Huomenna, Tähtiin tähyävät -sarjasta, vuodelta 2013, Itäinen ja Läntinen Rantakatu, Myllysilta III kaupunginosa ja VII kaupunginosa, neljän pronssiveistoksen sarja ( 60.4457°N, 22.2577°E ) via Panasonic DC-GX800 by valokuvaaja Satu Ylävaara, Satu Ylavaara Photography:



Kari-Petteri Kakko: Tähtiin tähyävät. Tämän patsaan nimi on Huomenna. Nuori lapsi konttaa ja kurottaa tähtiin, hymyillen, sukat makkaralla. Tyttö, pampulapää. 


Kari-Petteri Kakko: Hetki sitten, Tähtiin tähyävät -sarjasta, vuodelta 2013, Itäinen ja Läntinen Rantakatu, Myllysilta






Kari-Petteri Kakko: Hetki sitten Tähtiin tähyävät -sarjasta, vuodelta 2013, Itäinen ja Läntinen Rantakatu, Myllysilta


Kari-Petteri Kakko: Hetki sitten -veistoksessa on salkku ja m... mies joka kohtaa kohtsillään loman tai eläkeiän. Tai on muuten vain pysäyttänyt oravanpyörän. Hän hymyilee. Ja nauttii ehkä auringosta. Tai vapaa-ajasta. Hetkestä. 

Kari-Petteri Kakko: Eilen, Tähtiin tähyävät -sarjasta, nainen, papiljottipäinen, kenties saunasta tulossa ja hetken rauha... Kuvauhetkellä lisukkeena foliopäitten #urkintalaki. Hm... 


Kari-Petteri Kakko: Eilen, Tähtiin tähyävät -sarjasta






                         

© Satu Ylävaara 2018. Nämä valokuvani myös Flickrini sivulla: Kari-Petteri Kakko: Eilen

maanantai 2. huhtikuuta 2018

Ei o suomalaista blogia ilman pääsiäishörhöilyä ;)

Harmin paikka, että huomenna häätyy pääsiäiskoristeet ottaa pois ja pistää naftaliiniin. Nyyh.... Satu Ylavaara Photography, valokuvaaja Satu Ylävaara:



Haisuli ja Pikku-Myy










© Satu Ylavaara Photography 2018


Ei o suomalaista blogia ilman pääsiäishörhöilyä ;)

What is Ostara, easter, Påsk, Pääsiäinen in Finland?

In Finland we celebrate Pääsiäinen, like Ostara. Pagan old tradition. Holiday has many layers, it is colourful with yellow and green, colours of future, prosperity and growing. We celebrate sun, spring. The kaamos dark era is over.

Ēostre or Ostara, Ēastre, Ēastro, Ēostre. Ôstara is a Germanic goddess who, by way of the Germanic month bearing her name, is the namesake of the festival of Easter in some languages. wikipedia

Lainan tähän blogia:
Veli-Pekka Kortelainen: Tiesitkös tämän Pääsiäisestä (ja vähän joulustakin)? 1.4.2013 04:21
" Näin vietettiin "Easteria" eli Ishtarin eli Astorethin juhlaa muinaisessa Sumerissa ja Baabelissa: Joka vuosi Ishtarin papit siittivät nuoria neitsyitä Baalin alttarilla. Baal oli muinaisten sumerilaisten, babylonialaisten ja assyrialaisten auringonjumala, ja jumalatar Ishtarin puoliso. "

ja: "Ensinnäkin nimi Ishtar; Ishtar oli muinais-sumerilais-babylonialais-assyrialainen kuun, rakkauden, hedelmällisyyden ja sodan jumalatar-hahmo, jota kutsuttiin "Taivaan Kuningattareksi. Tunnettiin myös nimillä Astoreth, Astarot, Astarte, jne. Hedelmällisyyden jumalattarena hänen tunnettiin myös metsän ja luonnon valtiattarena, ja myöhemmin metsästyksen jumalattarena. Ishtar-nimestä tulee mm. nykyenglannin ja saksan pääsiäistä tarkoittavat sanat "Easter" ja "Oster". Tämä sama jumalatar-hahmo tunnettiin myöhemmin melkoisella joukolla ei-seemiläisiä nimiä (Isis, Venus, Diana, Artemis, Ostara), sitä mukaa kun kultin suosio kasvoi ja levisi Mesopotamiasta ulospäin. Usean eri kulttuurin tälle vuodenajalle ajoittuvat kevätjuhlat, myös meidän pääsiäisemme, ovat saaneet voimakkaasti vaikutteita tästä kultista ja hahmosta." Veli-Pekka Kortelainen: Tiesitkös tämän Pääsiäisestä (ja vähän joulustakin)?

 Marko Grönroos, 1998, Ostara:" Englanninkielen pääsiäisen vastikkeen, easter, etymologia kuvaa käsitteen eurooppalaista alkuperää paremmin; keskienglannin estre - vanhan englannin eastre - ja edelleen vanhan saksan ostarun (mon.) tai skandinaavinen ostra. Eastre eli Eostre eli Ostara on vanha anglosaksinen kevään ja aamunnousun jumalatar. Hän siis antoi nimensä tälle kunniakseen vietetylle juhlalle. Vanhassa englannissa se tarkoittaa myös itää, samoin nykyenglannissa kytkentä on näkyvä. Huomaa ruotsinkielen sanat ost eli öst eli suomeksi itä ja öster, suunta josta Aurinko nousee. Onhan tämä sinällään sopivaa, että kun kristittyjenkin pääsiäinen kerran on valonjumalan jälleensyntymäjuhla, viittaa nimi ilmansuuntaan josta aurinko nousee, siis ``jälleensyntyy'', joka aamu. Ehkä meidän pitäisi syödä pääsiäisenä juustoa, ruotsiksi ost.

Nykykielessä Eostren kaltainen sana on mm. estrus, joka tarkoittaa sitä naaraiden hedelmällisyyskierron aikaa, jolloin ne hedelmöittyvät helpoiten ja siksi mieluiten ottavat uroksen vastaan. Kevät onkin sopivin ajanhetki pariutumista suurimmalle osalle eliömuotoja. Latinan oestrus viittaa tilapäiseen hulluuteen, vihaan tai muuhun tunnepitoiseen pakkomielteiseen käytökseen, sekä henkilöön joka moista käyttäytymistä aiheuttaa. Juuri tälläistä Ishtarin (alla) on kuvattu aiheuttavan.

Nimi muistuttaa suuresti myös Isistä, muinaisen Egyptin jumalarta "


Turun julkiset muistomerkit, patsaat ja veistokset

                                 Raimo Utriainen: Jäinen meri


Raimo Utriainen: Jäinen meri, Borenpuisto, vuodelta 1961 VII kaupunginosa ( 60.4455°N, 22.2566°E ):








Kari-Petteri Kakko: Tänään, Tähtiin tähyävät -sarjasta


Kari-Petteri Kakko: Tähtiin tähyävät, vuodelta 2013, Itäinen ja Läntinen Rantakatu, Myllysilta III kaupunginosa ja VII kaupunginosa, neljän pronssiveistoksen sarja ( 60.4457°N, 22.2577°E ) : Tämän patsaan nimi on Tänään.




                      Simo Helenius: Poika ja meri


Simo Helenius: Poika ja meri, Linnankatu 34 ( sisäpihalla, 2005 )


Mika Natri: Pilvet


Mika Natri: Pilvet, Läntinen Rantakatu, Ursininkadun kulma ( 60.4462°N, 22.2598°E ) vuodelta 2006:






Turun julkiset muistomerkit, patsaat ja veistokset,
by valokuvaaja Satu Ylävaara, Satu Ylavaara Photography
 © Satu Ylävaara 2018. 

Turun kauniit rakennukset: antiikin vihreää, okraa, kermaa

Nyt olen näköjään jumittunut Turkuun. Lapin kuvat ovat vielä hakusessa ja digisessä piilossa ;) Turun kauniit rakennukset, antiikin vihreät, harmonisen keltaiset, kerman väriset, ja myös vahvan okran... Ja mustavalkoiset kuvat, kummalliset teatterimainokset, jotka syövät itse itsensä - aivan kuin päinvastoin mitä lyhytelokuvassa Sibylle vuodelta 1979 tapahtuu... Kuvauspäivä 21.3.18. Beautiful old Turku, Finland,  shot By both sides - by photographer valokuvaaja Satu Ylävaara, Satu Ylavaara Photography:

Åbo Stentryckeri Ab, Åbo Stentryckeri Aktiebolag


















Lumikasassa ärjyy villisika - tai sitten jääapina...







Turun nuori teatteri






Uusi ja vanha tunnelma, mutkattomasti


Ja sitten aivan hirveätä sotkua, ettei pysty lukee, että RUAKAA!



 © Satu Ylävaara 2018