perjantai 16. joulukuuta 2022

Ja heti seuraavana pänä kulttuurimatka jatkuu eli Manseen, halloween 2019, myös jugend-kävelyllä ja Kehräsaaressa

Voyage voyage. Visit Tampre on culture tip to theater and or museum, second hand books. Photographing Halloween, autumn time in Finland. Ja heti seuraavana pänä kulttuurimatka jatkuu eli Manseen eli Mansesteriin eli Tampesteriin eli Tampre, Tampere, halloween 26.10.2019, myös jugend-kävelyllä ja Kehräsaaressa Jugend-tori. Kehräsaari ja töhryt, mukavasti ruskaa. Teollisuus ei näy roistona joka vie ja vei ihmisiltä työt teollistumisen jälkeen, ja kautta, vaan hyvin tamperelaisena ilmiönä, ja miljöönä. Ja kyllä ennenkin on tätä kaupunkia verrattu Manchesteriin. Nääs. Linjuriautojen asemalta kävelyä kauppakeskusten (wc, vesipullon täyttö/osto, einestä tahi aamupalaa kasviksista kahvin ekra Hesburger tahi Subway, hansikkaiden osto jos tippuneet, ja jos tarjouksessa.) Ja teatteria / museota kohti useampaa reittiä, mm tätä siltaa pitkin. Toisella puolella on mm divari. Kamerana Lumix DC-GX800 © Satu Ylavaara Photography 2019:

Tampere by Night. Nysse.
Linjuriasemalla.
Päivä ja ehtoo Tampereella. Kultuurimatkalla. 
Minna Canthin muistomerkki, Hämeenpuisto, Tampere
61.499°N, 23.7513°E
Tekijänä Lauri Leppänen, 1951.

Toimin muraalinvartijana:
Jugend-torilla jugendia eli Commercen talo, 
eli jossain on Sumeliuksen talo. Komea.
Ka, tässähän se, Sumeliuksen talo. Komea. Linjuriautot katoksineen tosin peittävät. Komeat näkymät. Tässä on mm Subway, jonka kerrosvoileivistä saa yhden kasvisvaihtoehdon ja yhden vegaanisen. Vieressä konditoriassa myydään myös munkkeja, jotka kasvattavat pyllyn pyöreyttä, vai mitenköhän slogan meni. 
Nysse tuli.
Jo.
Koiso Oy, Aleksis Kiven Katu 24
Komea logo. Perustettu 1897.
"Palveleva miesten muotitalo. Koiso on palveleva miesten muodin erikoisliike."
Vasemmalla Tampereen teatteri, jossa on monet hurmiot koettu. Katsomossa. 
Radoslaw Grytan Kivikirjasto koostuu 19 osasta.
RADOSLAW GRYTA
(1955)
Kivikirjasto
2002
runo, proosa, graniitti, tammi
Palanderin talo, jugend-tori. Hurmoksellista. 
Vasemmalla Hesburger, keskellä ja oikella Palanderin talo, jonka  ateljeehuoneistossa ovat wikipedian mukaan " työskennelleet useat koti- ja ulkomaiset taiteilijat, tunnetuimpina Hugo Simberg ja Kimmo Kaivanto. "
Tornista en kirjoita mtn, koska sain siitä niin ristiriitaista tietoa, ja itse pidän, komeana ja goottilaisena. Hienona ratkaisuna, tyyliin ja kokonaisuuteen sopivana. Jälkiviisaana. Kulttuurin säilyttäjänä.
Patina on kaunista. Äärimmäisen. 
Tampereen muraaleja 
Muraalimaalari Sebastian Schultz on spreijannut Tampereen historian  tähän Takon tehtaan 54 metriä pitkään muuriin. Niitä myöhemmin.
Harri Pälvirannan työ sähkökaapissa.
Keskustori ja suihkulähde. 
Veistos. Se on Robert Huberin suunnittelema ja Wilhelm von Nottbeckin Tampereen kaupungille lahjoittama veistos wikipedian mukaan. Ja vastapäätä on Raatihuone. Tai takana.
Raatihuone. Komea. Tästä kulmasta.
Onko Tampere muuttunut näinä vuosina, ajattelen, kuten Saatana saapuu Moskovaan teoksessa, kun on näitä raitiovaunuja. Ovatko ihmiset muuttuneet. Tässä toki vasta tehdään raiteita.
Tampere on kaunis, ja jugend, myös mustavalkoisena.
Tampereen Työväen Teatteri, Työvis ja Fröken Julie, teatterijuliste
Loppukumarrukset, kiitos ja tattis!
Naiset vallotetaan hyvällä tarinalla. Myös teatterissa. Palvelija trenki älykäs ja kunnianhimoinen Jean pukee ylleen kevlar-liivit #neitiJulie'n kanssa.
. Fyysisen mustavalkoseen näytelmään astuu varottavaan keltaiseen mekkoon pukeutunut fröken Julie. On juhannusaatto.
Lenin museo
Äärimmäisenä oikeana (sic!) Viktor Janssonin Vapaudenpatsas vuodelta 1921, Tampereen Hämeenpuistossa. Eli paikallinen Rammsteinin Mann Gegen Mann -musiikkivideon mieleentuova alaston mies, miekka kädessään. Tällöin voisi liittyä myös Rammsteinin viideon Deutschland yhteen osioon, historiassa. 
Heikki Varja, Uutinen, 1981
Heikki Varja, Uutinen, 1981
Sata vuotta uutisia
Minna Can
Kehräsaari ja töhryt, mukavasti ruskaa
Tampere, Heikki Varja, Uutinen, 1981.
Minna Canthin muistomerkki, Hämeenpuisto, Tampere
61.499°N, 23.7513°E
Tekijänä Lauri Leppänen, 1951.
Tampereen Pantti, Puutarhakatu 11, kerroksia kolme, valmistunut vuonna 1909, ja on jugend-tyylinen talo, suunnitellija rakennusmestari Heikki Tiitola.
Lisää Tampereen patsaita. Abstrakteja. 
Kaupunki kasvaa, Puutarhakatu 6, tekijänä Unto Hietanen.


© Satu Ylavaara Photography 2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.