Voyage voyage. Visit Turku on culture tip to theater and or museum, second hand books. Photographing Halloween autumn time in Finland. Turuus, halloween 25.10.2019. Kiss my Turku. Teatterikäynnin yhteydessä valokuvaan patsaat, maat ja mannut. Muraalit, graffitit, heijastukset, pöyristykset, mitä ny ehtii. Edulliset kasvisruuat, voisarvet, hetelmät ja omenataskut lidlistä tai lämmis vegetortilla- tai kasvishamppari-ateria hesburgerista, jossa voi myös ladata laitteita. Kirjakaupan alelaarit ja kirjaston poistopisteet ja näyttelyt. Wanhan ajan lehdetkin. Kokonaisvaltaista matkustelua. Joskus Turun kaupunginteatterin tai Wäinö Aaltosen museon kahviossa. Kulttuurimatkalla entisessä pääkaupungissa, kröhöm. Joskus myös Naantalin auringon kahvio tahi Subway. Ehkä museoissakin. Joissakin joskus kasvisruokaa. Kauhukaupoista hätkähdyttäviä tai istuvia peruukkeja ja mustaa kynsilakkaa. Postikortteja hyville ihmisille. Divareista makeat kirjat. Kävelykierros jugendia etsimässä.
Porthaninpuisto sijaitsee Turun cityssä, siinä Vanhan Suurtorin ja Brahenpuiston välissä. Juuri mihin Onnibussi jättää kulttuurimatkaajat. Ja vastapuolelta ottaa läähättävät kulttuurimatkustajat Turun kaupunginteatterilta tulijat, tai Turun ylioppilasteatterilta tulijat takaisin kottiin. Kerran matkustin Rakkaani, Conan barbaari -näytelmän pääjehun kanssa samassa vuorossa. Osaa matkaa voi suunnitella etukäteen, kuten teatteri- ja matkalipun ostaminen. Museoiden aukioloajat ja hinnat. Joskus olen ollut saman näytöksen sekä matinea- että iltanäytöksessä. Kokonaisvaltaisesti. Suomessa on mukavaa vuodenaikojen vaihtelu, ja tämä näkyy mm Aurajoella. Kuvasin noin klo 18 ja klo 21 maissa: Turku by Night. Kamerana Lumix DC-GX800 © Satu Ylavaara Photography 2019:on the ecological and ethical road & feast in Finland, travel blog, ekologisesti lähimatkalla ja juhlien
torstai 15. joulukuuta 2022
Turuus, halloween 25.10.2019. Teatterikäynnin yhteydessä kulttuurimatkalla valokuvaan patsaat, maat ja mannut. Muraalit, graffitit, heijastukset, pöyristykset, mitä ny ehtii
Kansallinen kirjakauppa, täältä olen ostanut mm Päivi Alasalmen romaanin Riivatut kovakantisna.
Pelottaako? Mentiinkö tänä Halloweenina mennä liian pitkälle? No ei tosiaan. Itse asiassa kuultuna en muista.
Turuus, Linnankatu 18, entinen pankkiko, arvotalo
kauniit rakennukset, valot, raatihuoneet ja mukulakivet
Kerman, vaniljakastikeen ja vatkatun puolapuuron väriset kauniit talot eli rakennukset. äällä ei ole iskenyt Turun tauti. Vai onkos?
Kauniisti valaistut sillat, kuten Kirjastosilta
Miltei näkyy Pantteri-talo, Hämeenkatu 32, 20700, Turku
Aurajoen varrella. Toisella puolella näkyy kaunis vanha rakennus, graniittilinna osoitteessa Kristiinankatu 1, Aurajokiranta.Onhan tämä tyrmäävän upea jugend-linna! Joka on ruhtinaallisesti valaistu.
Ja ilmeisesti ravintola Niska, joka on saanut nimensä Algoth Niskalta, kieltolain aikana pirtua Suomeen ja Ruotsiin trokanneelta heebolta, joka taisi olla myös Dannyn esi-isiä ( Danny on Algoth Niskan tyttärenpoika). Ravintolassa en ole käynyt, koska säästöbudjetti. Hirveän hauskaa on ihmisten luulo, että teatterissa ja elokuvissa käyminen, kulttuurin harrastaminen ja tekeminen olisi jotenkin elitististä elitismiä. Ei pidä paikkaansa. Sitä valitsee mihin rahnansa syytää. Kulttuuriin, siinä menee rahat kotimaan matkailuun ja kotimaan taiteelle ja kotimaan kulttuurille. Välillisesti ja välittömästi.
Outi Sarjakoski: Network (1995) sopii mainiosti viereen Turun kaupunginteatterin, jossa on pyörinyt sekä Taru sormusten herrasta että Hobitti. Verkko, hämähäkin täydellinen verkko tuo mieleen Tolkienin hahmon Lukitari (Shelob).
Ja nyt ekkaa kertaa näin sivuprofiilin kivessä, yleensä seuraan, huomaan ja valokuvaan kivipeikkoja, kivikasvoja jne pareidoliaa.
Tämä on lempparitaideteokseni Turuus eli Network on arkkitehti Outi Sarjakosken käsialaa; suunnittelema ja valmistama ympäristötaideteos Network Turussa " Itäisen Rantakadun ja Volter Kilven kadun risteyksessä. ”Hämähäkinverkon” koko on noin 12×15 metriä. Sarjakoski punoi verkon itse polyesteriköydestä, jota työhön kului noin yksi kilometri. " wikipedia ( Hätönen, Paula: Outi kutoi verkon luolan suulle Turun Sanomat. 21.2.2006. Arkistoitu 27.4.2019. Viitattu 2.5.2019.)
Teatterisilta ja Aurajoki
Wanhan suurtorin rakennuksia, verkosta on vaikea löytää, mikä on Juseliuksen talo, ja missä mennään päin Brinkkalaa, kun kuvassa on vähintään kolme taloa... Kuten Katedralskolan i Åbo, Brinkkalan talo ja Vanha Raatihuone. Joulurauha kyllä julistetaan mutta kuvassa on aina niin paljon porukkaa ja lähikuvassa vain yks balkonki.
Voi mennä joko kirjaston puolelta, tai
tältt puolt jokke(e). Ei pitäisi käyttää kieliä joitei ossoo
Kermankaunis kiljasto myös säkkipimeässä lokakuussa klockan kuus
Komeat ovet. Kiinni.
Turun tuomikirkkoa kahtoo Porthan, puistossaan.
Paavo Nurmi juoksee ilman housuja, mutta asiallisesti.
Pinella, historiallisella paikalla ruokapaikka. Puu-Pinella. Miltei tsehovilaisen kaunis rakennus.
" Pinella oli Suomen toiseksi vanhin ravintola. Se lopettaa toimintansa 25. syyskuuta 2021. " wikiwand, lähde: Suomen toiseksi vanhin ravintola lopettaa – tilalle pizzeria www.iltalehti.fi. Viitattu 20.9.2021.
Nämä kuvat, valokuvani siis vuodelta 2019.
"Vuonna 1848 turkulainen kulttuuripersoona Nils Henrik Pinello anoi lupaa rakentaa paviljongin keskelle Porthaninpuistoa. Lupa myönnettiin ja paviljonki rakennettiin paikalle, jossa on nyt Henrik Gabriel Porthanin patsas. Patsaan takia paviljonki siirrettiin lähemmäs Aurajoen rantaa, tätä varten kaupunki myönsi Pinellolle 150 ruplan avustuksen. Samalla suoritettiin laajennustyö jo aiemmin vuonna 1836 Per Johan Gylichin suunnitteleman doorilaisen pylväikön ympärille. Vuonna 1862 Nils Pinello siirsi omistusoikeuden pojalleen Julius Pinellolle, minkä jälkeen rakennuksella on ollut useita omistajia. " wikiwand
Lähteet: Turun Pinellan perustamisesta 130 vuotta Suomen Turku -lehti. NO:4 1978. Turkuseura. Arkistoitu 6.7.2018. Viitattu 6.7.2018.
Kalpa, Harri: ”Perinteiden Pinella”, Muuttuva kaupunki. Turku eilen ja tänään III, s. 15–17. Turku: Turun Sanomat, 1976. ISBN 951-99091-3-3.
" Ravintola tunnettiin kulttuuri- ja taidepiirien boheemina kohtaamispaikkana, 1800-luvulla siellä viettivät aikaansa mm. Elias Lönnrot, J. L. Runeberg ja Sakari Topelius." wikikiwand, lähde: Pinella, Pohjoismaiden vanhin puistoravintola Turun Sanomat. 26.9.2004. Viitattu 6.7.2018.
" Ravintola Pinellan korjausten takia Porthaninpuistossa tehtiin laajat arkeologiset kaivaukset vuonna 2010. kaivauksissa löydettiin muun muassa 1600-luvulla rakennetun rakennuksen kivijalka ja kellari, keskiaikaisista kerroksista löytyi puurakennusten jäänteitä ja oletettavasti 1200-luvulta peräisin oleva peltokerros, jossa olevat kyntöjäljet osoittavat alueen olleen ennen maanviljelyskäytössä. " wikiwand, lähde: Holopainen, Suvi: Pinellan kaivaukset antavat lisätietoa ajasta ennen kaupunkia. Kaarinan Uutiset, 3.7.2010. ML-Mediat Oy. Artikkelin verkkoversio Viitattu 20.7.2013.
synkistä miehistä tehdyt patsaat
tummasävyinen kuva Porthaninpuistossa
Vetoavat näyteikkunat
Siellä häilyy Turun tuomikirkko
Porthaninpuisto (ruots. Porthansskvären)
"Porthan oli ärsyyntynyt edeltäjiensä, goottilaisten historiankirjoittajien, mielikuvituksellisista tutkimustuloksista ja olemattomasta lähdekritiikistä. Goottilaisen perinteen mukaisesti kirjoittaneet puhuivat avoimesti luottamuksestaan todennäköisyyteen, "probabilitas", ja käyttivät sitä historiallisena metodina huomattavalla vapaudella. Todennäköisyyskäsitys joutui kuitenkin vastatusten absoluutin totuuden kanssa kartesiolaisen vallankumouksen ja rationalismin myötä. Suomessa tätä uutta suuntausta tuli ensimmäisenä edustamaan Porthan." wikipedia. Olipa tyhmästi sanottu.
Miehiä on pidetty niin tärkeinä, että heille on puistoja ja patsaita pystytetty. Patsaissa miehillä on vaatteet päällä, ainakin historiallisilla miehillä.
" Henrik Gabriel Porthanin patsas on Carl Eneas Sjöstrandin suunnittelema, 9. syyskuuta 1864 paljastettu patsas " wikipedia
Valoa pimeyteen, pikkasen suuret ruukut
© Satu Ylavaara Photography 2019
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.